Κατ’ οίκον Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας

Η φροντίδα ατόμου με ψυχική διαταραχή στο σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Ψυχική διαταραχή σε κάποιες περιπτώσεις είναι απρόβλεπτη και χρειάζεται η παρέμβαση ενός ειδικού.

Κατανοούμε τις δυσκολίες και υποστηρίζουμε τα άτομα και τις οικογένειες τους στο σπίτι τους, μακριά από γραφειοκρατίες και χρονικούς περιορισμούς. Με πλήρη εχεμύθεια και επαγγελματισμό όλες τις μέρες τις εβδομάδας, πρωί απόγευμα και βράδυ.

Το ΙΨΕΠΑ προσφέρει κατ’ οίκον Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας από Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας με εξειδικευμένες γνώσεις μεταπτυχιακού επιπέδου και επιπλέον εκπαίδευση σε τεχνικές Γνωσιακής- Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.

Συγκεκριμένα προσφέρονται οι πιο κάτω υπηρεσίες στο σπίτι

1.    Αξιολόγηση ασθενούς ή οικογένειας

Η αξιολόγηση αποτελεί βασικό στοιχείο στην όλη θεραπευτική προσπάθεια, παρέχει πληροφορίες στους νοσηλευτές και το ψυχίατρο. Πραγματοποιείται μετά από κλινική συνέντευξη, παρακολούθηση και λήψη πληροφοριών από την οικογένεια. Συνήθως χρειάζονται δύο συναντήσεις για να ολοκληρωθεί. Οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές μας χρησιμοποιούν ψυχομετρικά εργαλεία και ερωτηματολόγια για μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση.

2.    Παρέμβαση σε κρίση

Η επίσκεψη στο σπίτι  μπορεί να γίνει όλες τις ημέρες και καθ’ όλο το 24ωρο, εφ όσον αυτό χρειάζεται. Οι νοσηλευτές μας θα αξιολογήσουν την όλη κατάσταση και θα καθοδηγήσουν την οικογένεια για τα σωστά και απαραίτητα βήματα, θα παρέχουν αντικειμενικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες στο ψυχίατρο του ασθενούς ή το συνεργάτη ψυχίατρο του ΙΨΕΠΑ. Θα χορηγήσουν φαρμακευτική αγωγή, αν χρειάζεται, και θα υποστηρίξουν ψυχολογικά τον ασθενή και την οικογένεια του.

3.    Ενημέρωση του ψυχίατρου  του ασθενούς ή συνεργάτη ψυχίατρου του ΙΨΕΠΑ

Η ενημέρωση μπορεί να γίνεται γραπτώς σε συστηματική βάση και θα αποτελεί σημαντική πληροφορία για τον ψυχίατρο. Η ενημέρωση αυτή άφορα τη ψυχική κατάσταση του ασθενούς και τυχόν αλλαγές, παρενέργειες φαρμάκων και σημεία υποτροπής της ψυχικής του υγείας.

4.    Θεραπευτική συνεδρία με τον ασθενή ή την οικογένεια

Οι συνεδρίες αυτές έχουν συχνότητα ανάλογη των αναγκών του ασθενούς. Συνήθως πραγματοποιούνται μια συνάντηση την εβδομάδα σε νέα περιστατικά και μια το μήνα σε χρόνιους ασθενείς. Στις συναντήσεις αυτές η οικογένεια και ο ασθενής εκπαιδεύονται α) στην αναγνώριση πρώιμων συμπτωμάτων υποτροπής, β) στην αναγνώριση παρενεργειών των φαρμάκων  β) σε τεχνικές, επικοινωνίας, επίλυσης προβλημάτων, διαχείρισης συγκρούσεων.

5.    Χορήγηση ενέσιμων συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Οι νοσηλευτές μας χορηγούν ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή που είναι συνταγογραφούμενη, καταγράφουν σε αρχείο τη φαρμακευτική αγωγή και μπορούν να ενημερώνουν το ψυχίατρο του ασθενούς ή το συνεργάτη ψυχίατρο του ΙΨΕΠΑ.

6.    Επίβλεψη, παρακολούθηση ασθενή

Η παρέμβαση αυτή αφορά άτομα που χρειάζονται εξειδικευμένη ψυχιατρική νοσηλευτική, επίβλεψη και παρακολούθηση. Τέτοιοι ασθενείς μπορεί να είναι σε σύγχυση, με απώλεια του προσανατολισμού, ασθενείς με συμπτώματα άνοιας, Αλτσχάιμερ, ψύχωσης και άλλοι.

7.    Υποστήριξη και Εκπαίδευση οικογένειας σε τεχνικές διαχείρισης του ασθενούς

Η εκπαίδευση μελών της οικογένειας γίνεται είτε ατομικά είτε σε ομάδες και στοχεύει στο να καταστήσει τις οικογένειες ικανές να διαχειρίζονται όλα τα θέματα που αφορούν τον ασθενή τους. Παράλληλα στοχεύουμε στην υποστήριξη και τη φροντίδα των ατόμων που φροντίζουν άτομα με ψυχική διαταραχή.

 

Κόστος υπηρεσιών

Κατ οίκον επίσκεψη σε εργάσιμες ώρες (08 00 - 19 00).                                40 ευρώ

Κατ οίκον επίσκεψη σε μη εργάσιμες ώρες.                                                    60 ευρώ

Συμμετοχή μέλους οικογένειας σε ομάδα εκπαίδευσης και υποστήριξης.    20 ευρώ