Το ΙΨΕΠΑ έχει τη δυνατότητα να παρέχει σε άτομα, ομάδες και οικογένειες

Ψυχοθεραπεία σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες

Στο ΙΨΕΠΑ παρέχονται υπηρεσίες διάγνωσης και ψυχοθεραπείας για διάφορα θέματα και διαταραχές σε παιδιά και ενήλικες. Η ψυχοθεραπεία που προσφέρει το ΙΨΕΠΑ βασίζεται στο γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο ψυχοθεραπείας και ακολουθεί τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Οι θεραπευτικές συνεδρίες γίνονται σε προκαθορισμένα ραντεβού και έχουν διάρκεια 50 λεπτά.
Η θεραπεία παρέχεται από την κα. Μαρίνα Γιάγκου – Συμβουλευτική Ψυχολόγο και Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας με πλήρη εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και εγγεγραμμένους σε οργανισμούς ψυχοθεραπείας στην Κύπρο ή/και στην Ευρώπη.
Επιπλέον, το ΙΨΕΠΑ έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών ψυχοθεραπείας χαμηλού κόστους όπου προσφέρονται υπηρεσίες διάγνωσης και ψυχοθεραπείας από τους εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές του ΙΨΕΠΑ. Οι εκπαιδευόμενοι ψυχοθεραπευτές εποπτεύονται από έμπειρους επόπτες – ψυχοθεραπευτές σε σταθερή βάση έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της θεραπείας. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί κανείς να αποταθεί για οποιοδήποτε θέμα ή διαταραχή.
Η ψυχοθεραπεία παρέχεται κυρίως σε ατομικό επίπεδο. Ομαδική θεραπεία προσφέρεται σε στοχευμένες ομάδες π.χ. σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, συγγενείς χρηστών ουσιών κ.α. Το ΙΨΕΠΑ δημιουργεί, επίσης, θεραπευτικές ομάδες για άτομα που έχουν ως κύριο πρόβλημα το άγχος και την κατάθλιψη. 

Σε περιπτώσεις όπου το άτομο δεν μπορεί να πληρώσει τις συνεδρίες χαμηλού κόστους το ΙΨΕΠΑ παρέχει δωρεάν συνεδρίες. Συγκεκριμένα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στο 20% των ατόμων που απευθύνονται για να λάβουν ψυχοθεραπεία από εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές υπό εποπτεία. Ισχύουν ειδικά κριτήρια π.χ. να είναι λήπτες ΕΕΕ.
Το ΙΨΕΠΑ δεσμεύεται για τη διασφάλιση της ποιότητας όπως και την αυστηρή εφαρμογή του δεοντολογικού κώδικα.

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία;
Η Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια επιστημονικά αναγνωρισμένη μορφή ψυχοθεραπείας που βρίσκει αποδεδειγμένα εφαρμογή σε ένα πλήθος προβλημάτων και ψυχικών διαταραχών. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την εστίαση στο παρόν και την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον θεραπευόμενο την περίοδο που ζητάει βοήθεια. Στόχος της θεραπείας είναι ο θεραπευόμενος, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του και τη συνεργασία με τον θεραπευτή, να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τον τρόπο που ο ίδιος ερμηνεύει τα γεγονότα της ζωής του, αλλά και τη σχέση ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του.
Είναι αποτελεσματική;
Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μοντέλο ψυχοθεραπείας. Οι κυριότεροι λόγοι της διάδοσης αυτού του τύπου ψυχοθεραπείας αφορούν στην αξιοπιστία της ΓΣΘ, η οποία βασίζεται στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων και στη σχετικά μικρή χρονική διάρκεια τους.
Οι περισσότεροι θεραπευόμενοι που ξεκινούν Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία παρατηρούν μείωση των συμπτωμάτων τους μέσα στις πρώτες τρεις ως τέσσερις εβδομάδες της θεραπείας, εφόσον συμμετέχουν και οι ίδιοι ενεργά στις συνεδρίες και πραγματοποιούν τις ασκήσεις που τους ανατίθενται για το σπίτι.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;
Οι έρευνες στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της σε πολλές ψυχικές διαταραχές και προβλήματα, όπως:
• Διαταραχές άγχους (π.χ. κρίσεις πανικού, γενικευμένο άγχος), Διαταραχή μετατραυματικού στρες
• Φοβίες (π.χ. αγοραφοβία, κοινωνική φοβία)
• Εμμονές - ψυχαναγκασμοί (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή)
• Κατάθλιψη και Διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη)
• Σχιζοφρένεια
• Διαταραχές προσωπικότητας
• Βουλιμία, ανορεξία, υπερφαγία (διαταραχές διατροφής)
• Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
• Προβλήματα σχέσεων
• Ψυχοσωματικά προβλήματα
• Χρόνιος πόνος, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και διαταραχές ύπνου
• Διαταραχές παιδιών και εφήβων (ΔΕΠΥ, νοητική υστέρηση, αυτισμός, ενούρηση, διαταραχές άγχους, φοβίες κ.α.)
Πώς να διευθετήσω ραντεβού στο ΙΨΕΠΑ;
Για να διευθετήσετε ραντεβού με την κα. Μαρίνα Γιάγκου μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο τηλέφωνο 99597275 ή στο 70009057.
Για να διευθετήσετε ραντεβού μέσω του προγράμματος παροχής υπηρεσιών ψυχοθεραπείας χαμηλού κόστους:
• Τηλεφωνείστε στο 70009057 για να διευθετήσετε ένα ραντεβού για την πρώτη αξιολόγηση.
• Ελάτε στο προκαθορισμένο ραντεβού όπου θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε κάποια ερωτηματολόγια και θα έχετε μια σύντομη συζήτηση με την κα. Γιάγκου.
Στόχος μας στην πρώτη συνάντηση είναι να κατανοήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα αυτό που σας απασχολεί. Σε συνεργασία με τους επόπτες θα οριστεί ένας θεραπευτής με τον οποίο θα συνεχίσετε τη συνεργασία σας. Ο θεραπευτής θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός μιας βδομάδας για τη διευθέτηση του πρώτου σας ραντεβού. Το κόστος της κάθε συνεδρίας καταβάλλεται στο ΙΨΕΠΑ στο τέλος κάθε συνάντησης.
Τι να περιμένω από τη συνεργασία μου με το ΙΨΕΠΑ;
Το ΙΨΕΠΑ μπορεί να σας στηρίξει μέσα από μια συνεργασία με τους ψυχοθεραπευτές του να βρείτε τους τρόπους για να επιλύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί. Μέσα από τη θεραπευτική συμμαχία με τον ψυχοθεραπευτή και την ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία, θα μπορέσετε να κατανοήσετε τα προβλήματα σε επίπεδο σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς και να βάλετε προσωπικούς και βραχύχρονους στόχους για την επίλυση τους. Επιπλέον, θα αποκτήσετε δεξιότητες, που θα σας βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων σας, αλλά και όποιων δυσκολιών μπορεί να αντιμετωπίσετε στο υπόλοιπο της ζωής σας.
Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε – για τον εαυτό μας και τους γύρω μας - μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ψυχική μας διάθεση, την αυτοεκτίμηση μας αλλά και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Το μήνυμα της ΓΣΘ είναι ότι μπορούμε, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, να αλλάξουμε τελικά τον εαυτό μας.

 • Ψυχολογική και Συμβουλευτική στήριξη σε άτομα, ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες

 • Coaching σε παιδιά και ενήλικες

 • Κατ' οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής ψυχικής υγείας

  Το ΙΨΕΠΑ προσφέρει κατ’ οίκον Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας από Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας με εξειδικευμένες γνώσεις μεταπτυχιακού επιπέδου και επιπλέον εκπαίδευση σε τεχνικές Γνωσιακής- Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.

  Διαβάστε Περισσότερα
 • Κατ΄οίκον παρέμβαση σε κρίση

 • Αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών

 • Βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις

  Σε θέματα ψυχικής υγείας, επικοινωνίας στην οικογένεια, σχέσεις γονέων – παιδιών, κατανόησης της παιδικής συμπεριφοράς, ενδυνάμωσης του γονεϊκού ρόλου, εξαρτήσεις, επίλυση συγκρούσεων, αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση.