εκπαιδευση στην ψυχοθεραπεια | γνωσιακη ψυχοθεραπεια
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ EABCT ΚΑΙ EAP
Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει ολοκληρωμένη, εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση στη θεωρία, τη μεθοδολογία και τις κλινικές εφαρμογές του Γνωσιακού Συμπεριφορικού μοντέλου. Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα τριετούς ή τετραετούς φοίτησης.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια εκπαίδευσης για τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (EABCT) και σχεδιάστηκε ώστε να πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια για την ψυχοθεραπεία (EAP).
Οι κύριοι διδάσκοντες στο πρόγραμμα έχουν πολυετή κλινική και διδακτική εμπειρία και είναι πιστοποιημένοι Γνωσιακοί Συμπεριφορικοί Ψυχοθεραπευτές από τον European Association for Behavioral & Cognitive Therapies (EABCT) και την Beck’s Academy of Cognitive Therapy. Είναι, επίσης, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς και της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.
Το ΙΨΕΠΑ είναι Εγγεγραμμένος Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ψυχοθεραπείας και πλήρες μέλος του Συνδέσμου Γνωσιακών Συμπεριφορικών Ψυχοθεραπευτών Κύπρου (ΣΓΣΨΚ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών (ΠΣΨΘ). Οι φοιτητές του προγράμματος μπορούν να εγγραφούν ως εκπαιδευόμενα μέλη και να κάνουν αίτηση για πλήρη μέλη αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και ποιοτική εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και να εφοδιάσει με δεξιότητες και γνώσεις τους εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές ώστε τελειώνοντας να είναι πλήρως καταρτισμένοι επαγγελματίες που να παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες σε ενήλικες και παιδιά εφαρμόζοντας το ΓΣ μοντέλο ψυχοθεραπείας. Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν:
- Να αξιολογούν σε όλα τα επίπεδα – κλινικά, γνωσιακά, συμπεριφορικά – τους θεραπευόμενους τους και να οδηγούνται σε διάγνωση.
- Να κάνουν διατύπωση της περίπτωσης.
- Να κάνουν το θεραπευτικό σχεδιασμό με βάση το όφελος του θεραπευόμενου.
- Να επιλέγουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις κατάλληλες για κάθε περίπτωση τεχνικές.
- Να αξιολογούν συνεχώς την πορεία του θεραπευόμενου και να έχουν ευελιξία στη θεραπεία.
- Να εφαρμόζουν το ΓΣ μοντέλο σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών σε ενήλικες και παιδιά.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατόχους πτυχίου ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας, ανθρωπιστικών σπουδών, ψυχιατρικής, νοσηλευτικής ψυχικής υγείας και άλλους επαγγελματίες που έχουν ως επίκεντρο της δουλειάς τους τον άνθρωπο. Όλοι οι υποψήφιοι περνούν από προσωπική συνέντευξη πριν την ένταξη τους στο πρόγραμμα ή/και από ομαδική συνέντευξη με άλλους υποψήφιους. Η απόφαση για την ένταξη τους στο πρόγραμμα λαμβάνεται από την εκπαιδευτική επιτροπή.
Επίσης, πιθανό να τους ζητηθεί να καλύψουν επιπλέον ώρες πρακτικής άσκησης, εποπτείας και προσωπικής θεραπείας/ανάπτυξης. Η εκπαιδευτική επιτροπή αποφασίζει για τις περιπτώσεις αυτές εξατομικευμένα και σύμφωνα με τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις ανάγκες του κάθε εκπαιδευόμενου.
Οι ώρες αυτές καλύπτονται μέσα από σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε προκαθορισμένα Σαββατοκύριακα (10-12 Σαββατοκύριακα το χρόνο για τα 3 πρώτα χρόνια του προγράμματος). Οι ώρες των μαθημάτων είναι από τις 9πμ μέχρι τις 5μμ. Οι ενότητες που καλύπτονται μέσα από τα μαθήματα περιλαμβάνουν:
- Γενικές γνώσεις ψυχοπαθολογίας
- Θεωρίες Προσωπικότητας
- Διεθνή Διαγνωστικά κριτήρια (DSM, ICD)
- Η λήψη ιστορικού και το πολυαξονικό σύστημα διάγνωσης.
- Ψυχοφαρμακολογία
- Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Γνωριμία με το Γνωσιακό – Συμπεριφορικό μοντέλο ψυχοθεραπείας. Οι τεχνικές της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας. Αναφορά και εξοικείωση με τις τεχνικές και τα εργαλεία του ΓΣ μοντέλου.
- Κλινική , Γνωσιακή και Συμπεριφορική Αξιολόγηση.
- Γνωσιακή αναδιατύπωση περιστατικού.
- Θεραπευτικός σχεδιασμός.
- Ο Γνωσιακός-Συμπεριφορικός Θεραπευτής. Τα χαρακτηριστικά του Γνωσιακού-Συμπεριφορικού θεραπευτή.
- Επαγγελματική Δεοντολογία. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Γνωσιακού-Συμπεριφορικού θεραπευτή.
- Η Θεραπευτική σχέση. Η δομή και τα όρια της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής σχέσης.
- Η Δομή της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Παρέμβασης. Τα επεμβατικά στάδια του Γνωσιακού-Συμπεριφορικού μοντέλου ψυχοθεραπείας.
- Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Η εφαρμογή της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής θεραπείας και η χρήση της φαρμακευτικής αγωγής.
Για τα πιο κάτω θέματα και διαταραχές γίνεται παρουσίαση σχετικά με τη διαταραχή, τη συμπτωματολογία, την κλινική εικόνα και το πώς ερμηνεύονται σύμφωνα με το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Μοντέλο. Εφαρμογή και πρακτική άσκηση στις τεχνικές του Γνωσιακού Συμπεριφορικού μοντέλου ανάλογα με τη διαταραχή.
- Κατάθλιψη, Αυτοκτονικότητα και Πένθος
- Διαταραχή Πανικού με ή χωρίς Αγοραφοβία
- Φοβίες, Ειδικές Φοβίες
- Κοινωνική Φοβία
- Διαταραχή Γενικευμένου Άγχους
- Άγχος Υγείας
- Μετατραυματικό Στρες
- Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
- Σωματόμορφες Διαταραχές
- Διαταραχές του Ύπνου
- Ψυχώσεις και Σχιζοφρένεια
- Διπολική Διαταραχή
- Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Ψυχογενής Ανορεξία και Ψυχογενής Βουλιμία.
- Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
- Διαταραχές της Προσωπικότητας
- Οριακή διαταραχή προσωπικότητας
- Εξαρτήσεις
- Η εφαρμογή των τεχνικών της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής προσέγγισης στη θεραπεία με οικογένειες
- Η εφαρμογή των τεχνικών της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής προσέγγισης στη θεραπεία με ζεύγη
- Η εφαρμογή των τεχνικών της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής προσέγγισης στην ομαδική θεραπεία
- Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία σε Παιδιά και Εφήβους
- Χρόνιες Παθήσεις
- Life Coaching
- Θεραπεία Σχημάτων
- Ενσυνειδητότητα (mindfulness)
- Acceptance Commitment Therapy (ACT)
Επιπρόσθετα σεμινάρια:
1.Συγγραφή επιστημονικών εργασιών και Δεοντολογικά Θέματα
2. Ψυχομετρική Αξιολόγηση
3. Δεξιότητες Επικοινωνίας 1
4. Δεξιότητες Επικοινωνίας 2
5. Τεχνικές επικοινωνίας & Κλινική συνέντευξη
6. Θεραπευτικές παρεμβάσεις
7. Αρχείο θεραπευτή και σημειώσεις συνεδρίας
Σημείωση: Η παρακολούθηση των μαθημάτων και σεμιναρίων είναι υποχρεωτική.
Προσωπική θεραπεία – 25 ώρες (ελάχιστες απαιτούμενες ώρες)
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης απαιτεί την ολοκλήρωση 25 ωρών προσωπικής θεραπείας (ελάχιστες απαιτούμενες συνεδρίες). Οι ώρες καλύπτονται σε προσωπικό επίπεδο με επιπλέον κόστος. Η θεραπεία σε ατομικό επίπεδο είναι ευθύνη του εκπαιδευόμενου να τη διευθετήσει και να ενημερώσει ανάλογα το ΙΨΕΠΑ. Το ΙΨΕΠΑ προτείνει θεραπευτές – συνεργάτες του με μειωμένο κόστος συνεδρίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφοίτηση είναι η γραπτή επιβεβαίωση του προσωπικού θεραπευτή.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προτείνει στους εκπαιδευόμενους να ασχοληθούν με την προσωπική τους ανάπτυξη, βελτίωση και θεραπεία μέσα από όποια προσέγγιση αρμόζει στις ψυχοθεραπευτικές τους ανάγκες και σε συνεργασία με εγγεγραμμένους ψυχοθεραπευτές στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ψυχοθεραπευτών (ΠΣΨΘ) και Σύνδεσμο Γνωσιακών Συμπεριφορικών Ψυχοθεραπευτών Κύπρου (ΣΓΣΨΚ).
Προσωπική ανάπτυξη
Τριετές πρόγραμμα: 75 ώρες
Τετραετές πρόγραμμα: 275 ώρες
Οι ώρες προσωπικής ανάπτυξης που απαιτούνται από το πρόγραμμα είναι επιπλέον των ωρών προσωπικής θεραπείας. Καλύπτονται μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης καθώς και με το ημερολόγιο βιωματικής εμπειρίας και προσωπικής ανάπτυξης που οφείλει να κρατά κάθε εκπαιδευόμενος. Για το ημερολόγιο πραγματοποιούνται ομαδικές συναντήσεις στη διάρκεια του χρόνου όπου οι εκπαιδευόμενοι έχουν την ευκαιρία να αναστοχαστούν πάνω στις παρατηρήσεις τους και να λάβουν ανατροφοδότηση από τους άλλους εκπαιδευόμενους. Οδηγίες για το ημερολόγιο δίνονται χωριστά.
Σημείωση: Σε περίπτωση που κρίνει η εκπαιδευτική επιτροπή ότι κάποιος εκπαιδευόμενος χρειάζεται επιπλέον στήριξη είτε για εκπαιδευτικά θέματα είτε για προσωπικές του δυσκολίες θα παραπεμφθεί για επιπλέον εποπτεία ή/και ψυχοθεραπεία ή υποστηρικτικές ατομικές συναντήσεις έτσι ώστε να μπορέσει να αποφοιτήσει.
Εποπτευόμενη πρακτική άσκηση
Τριετές πρόγραμμα: 200 ώρες
Τετραετές πρόγραμμα: 440 ώρες
Από το τρίτο έτος κάθε εκπαιδευόμενος ενθαρρύνεται να αναλάβει περιστατικά και να αρχίσει την πρακτική του άσκηση.
Πρακτική άσκηση θεωρείται η πρόσωπο με πρόσωπο (θεραπευτής – θεραπευόμενος) συνεδρία με διάρκεια 50λεπτά και στο πλαίσιο ενός θεραπευτικού πλάνου ή ομαδική θεραπεία με διάρκεια 90 λεπτά ανά συνάντηση. Στις ώρες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 8 περιστατικά με τουλάχιστο 3 διαφορετικά προβλήματα/διαταραχές.
Η πρακτική άσκηση μπορεί να γίνει είτε:
α) σε δικό του ιδιωτικό χώρο αλλά με την έγκριση του ΙΨΕΠΑ (Νοείται ότι και σε αυτή την περίπτωση θα παρουσιάζει τον εαυτό του ως εκπαιδευόμενο ψυχοθεραπευτή υπό εποπτεία).
β) σε θεραπευτικά/συμβουλευτικά κέντρα με τα οποία συνεργάζεται το ΙΨΕΠΑ
γ) στο χώρο του ΙΨΕΠΑ στη Λευκωσία ή την Λεμεσό ως εξής:
- i) Το ΙΨΕΠΑ αναλαμβάνει την εξεύρεση των περιστατικών ή το στήσιμο των ομάδων στα πλαίσια του Προγράμματος του ΙΨΕΠΑ «Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ».
- ii) Όλα τα περιστατικά θα τυγχάνουν αρχικά αξιολόγησης / διαλογής από στέλεχος του ΙΨΕΠΑ και στη συνέχεια θα διανέμονται στους εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές όπου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πλαίσια της εκπαίδευσης τους και κάτω από την υποστήριξη και την εποπτεία του ΙΨΕΠΑ.
Σημείωση: Σε περίπτωση που ο εκπαιδευόμενος έχει δικά του περιστατικά οφείλει να αναλάβει και ολοκληρώσει τουλάχιστο 3 περιστατικά που θα του αναθέσει το ΙΨΕΠΑ στο χώρο του ΙΨΕΠΑ.
Οι εκπαιδευόμενοι ενθαρρύνονται με την έναρξη της πρακτικής άσκησης να εγγραφούν σε κάποιο από τους συνδέσμους στους οποίους είναι μέλος το ΙΨΕΠΑ.
Τριετές πρόγραμμα: 100 ώρες
Τετραετές πρόγραμμα: 150 ώρες
Το ΙΨΕΠΑ έχει τους δικούς του επόπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις για εποπτεία και παρέχει ομαδική εποπτεία στους εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές.
Οι ομαδικές εποπτείες γίνονται σε ομάδες 4-5 ατόμων και διαρκούν 2-4 ώρες. Η συχνότητα καθορίζεται ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται ο κάθε εκπαιδευόμενος. Επιπλέον, κάποια Σαββατοκύριακα θεωρητικής εκπαίδευσης θα περιλαμβάνουν παρουσίαση περιστατικού από εκπαιδευόμενους, συζήτηση και εποπτεία του περιστατικού και θα μετρούν ως ώρες εποπτείας.
Αν κάποιος εκπαιδευόμενος επιθυμεί να λαμβάνει ατομική εποπτεία αυτό είναι επιλογή και ευθύνη του να το διευθετήσει και να καταβάλει το κόστος. Το ΙΨΕΠΑ θα πρέπει να εγκρίνει τον επόπτη και μπορεί να ζητήσει στοιχεία για το σκοπό αυτό.
Γραπτές εξετάσεις:
Διεξάγονται στο τέλος του Α και Β έτους. Οι εξετάσεις είναι γραπτές και έχουν διάρκεια 3 ώρες. Περιλαμβάνουν την ανάλυση ενός περιστατικού με ερωτήσεις για ανάπτυξη ή οτιδήποτε άλλο αποφασίσει η εκπαιδευτική επιτροπή και βασίζονται σε όλη την ύλη που έχει διδαχτεί από την έναρξη της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευόμενοι για να προετοιμαστούν πρέπει να μελετήσουν τις σημειώσεις και την προτεινόμενη βιβλιογραφία των διδασκόντων σε κάθε θεματική ενότητα καθώς και τα βιβλία από τη λίστα της υποχρεωτικής βιβλιογραφίας.
Η βάση για τις γραπτές εξετάσεις είναι το 70/100. Η αξιολόγηση των απαντήσεων ανάλυσης ακολουθεί το πρότυπο αξιολόγησης των εργασιών.
Το Γ και Δ έτος δεν έχουν γραπτές εξετάσεις.
Προφορική αξιολόγηση:
Διεξάγεται στο τέλος του Α, Β και Γ έτους. Η προφορική αξιολόγηση στοχεύει στη βελτίωση της κλινικής πρακτικής των εκπαιδευόμενων ψυχοθεραπευτών.
Τελική προφορική εξέταση:
Με την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης και των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων ο κάθε εκπαιδευόμενος πρέπει να περάσει από την τελική προφορική εξέταση για την απόκτηση του διπλώματος. Η εξέταση αφορά την παρουσίαση ενός περιστατικού που έχει ολοκληρώσει ο εκπαιδευόμενος και το οποίο επιλέγει με τον επόπτη του, μπροστά σε εξεταστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τρία άτομα. Στην εξέταση αναμένεται να παρουσιάσει τη θεραπευτική δουλειά που έγινε με το περιστατικό και την προσωπική του εμπειρία μέσα από τις θεραπευτικές συνεδρίες και την εποπτεία του. Στο τέλος λαμβάνει ανατροφοδότηση από τους εξεταστές.
Οι εξεταστές είναι εκπαιδευτές – συνεργάτες του ΙΨΕΠΑ.