31 Μαίου 2015

Το ΙΨΕΠΑ έχει την τιμή να φιλοξενήσει τον γνωστό στο χώρο της γνωστικής ψυχοθεραπείας Αν. καθηγητή  και συγγραφέα πολλών βιβλίων Δρ Γρηγόρη Σίμο, σε ένα εφαρμοσμένο εργαστήριο με θέμα «Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία της Διαταραχής Πανικού».

Διαταραχή Πανικού με και χωρίς Αγοραφοβία

Η Διαταραχή Πανικού είναι μια από τις πιο συχνές αγχώδεις διαταραχές και ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα στην κλινική πράξη. Με ποσοστά στο γενικό πληθυσμό που φθάνουν μέχρι και το 3,5% , και με υψηλότερη συχνότητα σε νεαρές ενήλικες γυναίκες, αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο έρευνας τα τελευταία χρόνια.

Η ΔΠ (ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από Αγοραφοβία) αποτελεί μια ιδιαίτερα βασανιστική διαταραχή, με μεγάλη προσωπική δυσφορία, σημαντική έκπτωση στη λειτουργικότητα και φτωχή ποιότητα ζωής. Η πορεία της ΔΠ είναι κατά κανόνα χρόνια με εξάρσεις και υφέσεις.

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, η πιο σύγχρονη, ευρύτερα μελετημένη, αλλά και εφαρμοζόμενη μορφή ψυχοθεραπείας, απέδειξε από πολύ νωρίς την αποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Η Διαταραχή Πανικού, χάρη στη δουλειά, κυρίως, των Aaron Beck, David Barlow και David M. Clark αποτελεί ένα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της γνωστικής θεωρίας και θεραπείας στην κλινική πράξη.

Στόχοι εργαστηρίου

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τη Διαταραχή Πανικού και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της με βάση το γνωστικό συμπεριφορικό μοντέλο και να εξοπλιστούν με τις κατάλληλες τεχνικές. Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιασθούν:

α) η εξελικτική πορεία της διάγνωσης της ΔΠ (DSM),

β) τα συνοδά στοιχεία της ΔΠ (επιδημιολογικά στοιχεία, συννοσηρότητα, πορεία κλπ),

γ) οι θεωρητικές προσεγγίσεις στη γνωστική-συμπεριφορική κατανόηση της ΔΠ,

δ) η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία της ΔΠ με και χωρίς συνοδό Αγοραφοβία με προφορική παρουσίαση, παίξιμο ρόλων (role-play) και επίδειξη τεχνικών μέσω βίντεο.

Το εφαρμοσμένο εργαστήριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους ή άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ή φοιτητές των παραπάνω κατευθύνσεων) οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον για τη γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία ή επίσης και σχετική εκπαίδευση.

Κόστος εργαστηρίου: €50

Για φοιτητές: €40

Ημερομηνία: 31 Μαΐου 2015

Ώρες: 9πμ – 5μμ

Για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής τηλεφωνείστε στο 99597275 ή γράψτε στη διεύθυνση info@ipsepa.com μέχρι τις 23 Μαΐου 2015.

Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.